lauantai 14. marraskuuta 2009

Minestrone


This is one of the tastiest soups that I know. Added bonus: lots of vegetables! It's easy to get your daily portion of vegetables by eating this yummy soup. And if you ditch the cheese, it's also pretty healthy.


RECIPE
4 tablespoons olive oil
1 onion
2 celery stalks
3 carrots
1-2 courgettes (zucchinis)
1 l water, or for example vegetable stock (or beef stock, whatever you like)
2-3 potatoes
2-3 garlic cloves
1 can (400 gr) tomato crush
(bouillon cube)
1 can (400 gr) brown beans
200 gr green beans or peas (you can use frozen ones if you prefer)
100 gr pasta
salt 
black pepper
(2 garlic cloves)
parsley to garnish


Wash the vegetables. Peel and chop the onion. Slice the celery stalks and the peeled carrots (julienne shape works well). Cube the courgettes (zhuccinis). Leave the peeled potatoes whole. 
Warm up the oil in a large pan, and stew the onions, celery, carrot and courgette without letting them go brown. Add water or stock, and the potatoes.   
Cook until the potatoes are done, remove them from the soup and mash them fine. Add the mash into the soup. 
Mix in the crushed tomatoes and brown beans. Add seasoning. Add green beans or peas, and the pasta. Cook until the pasta is done. 
Serve with bread and grated cheese. 


Enjoy!




Tässäpä eräs maistuvimmista keitoista jonka tiedän. Lisäbonuksena saat paljon kasviksia, joten päivän kasvistarve on helppoa tyydyttää tämän keiton avulla. Ja jos maltat jättää juustoraasteen pois, on tämä keitto myös melko terveellistä. 


RESEPTI
4 rkl oliiviöljyä
1 sipuli
2 varsisellerinvartta
3 porkkanaa
1-2 kesäkurpitsaa
1 l vettä tai kasvislientä (tai lihalientä, mitä vain haluat)
2-3 perunaa
2-3 valkosipulinkynttä
1 tlk (400 g) tomaattimursketta
(liha- tai yrttiliemikuutio)
1 tlk (400g) säilöttyjä, ruskeita papuja
200g vihreitä papuja tai herneitä (halutessasi voit käyttää pakasteita)
100g pastaa
suolaa
mustapippuria
(2 valkosipulinkynttä)
persiljaa


Puhdista kasvikset. Kuori ja silppua sipuli. Suikaloi sellerinvarret ja kuoritut porkkanat. Kuutioi kesäkurpitsat. Jätä kuoritut perunat kokonaisiksi. 
Kuumenna öljy ison kattilan pohjalla ja hauduta ruskistamatta sipuli, selleri, porkkana ja kesäkurpitsa. Lisää vesi tai liemi ja perunat. 
Keitä perunat pehmeiksi, nosta keitosta ja hienonna. Lisää survos keittoon. 
Sekoita seuraavaksi tomaattimurske ja pavut, ja kuumenna kiehuvaksi. Mausta. Lisää vihreät pavut tai herneet ja pasta. Keitä pasta kypsäksi. 
Tarjoa lisäkkeenä leipää ja juustoraastetta. 


Nauti! 


Source/Lähde: Yhteishyvä, Ruokalehti. 1/99. p. 8

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti